Crocheter's block

Crocheter's block

Een schrijversblok is het tijdelijk onvermogen van een schrijver, songwriter of componist om tot schrijven te komen.

Als een creatief proces zoals schrijven willekeurig verloopt, zijn er een aantal factoren die niet onder de controle van de schrijver vallen. En als die factoren boven komen, leidt dit een tijdelijk verlies van inspiratie. Er wordt naar verwezen als een schrijversblok ( writer’s block) omdat het om een flinke tijdspanne van niet schrijven gaat. Het kan weken, maanden duren en is dus meer dan enkel last hebben van een wit blad.

Net zoals schrijven een creatief proces is, is haken en breien dat ook. En de voorbije maanden bevond ik me in de haak- en breiwoestijn. Zonder inspiratie en zonder echte zin of interesse om te haken of breien. Als ik een project begon, verloor ik al snel de interesse in het werk. Dus begon ik mezelf af te vragen wat ik kon doen om haken en breien opnieuw leuk te vinden. En hoe dan?

Zou er dus voor elk creatief proces een “writer’s block” kunnen opduiken? En is dat dan in dit geval een crocheter’s or knitter’s block? En heeft een schilder dan een painter’s block? 

Als ik niet haak of brei, lees ik, wandel ik en los ik graag sudoku’s op. De voorbije maanden wandelde ik 424,41km, las ik 3 boeken en loste al de Sudoko’s uit de weekendkrant van de PZC op. En breide 1 sok, 1 trui en startte aan het haken van een sjaal. 

En dan door op te ruimen en al die heerlijk zachte knotjes garen 1 voor 1 een nieuwe plek te geven, nam ik me voor om al mijn WIP’s toch af te werken, rustig op mijn eigen ritme en zonder druk. 

Enerzijds kwam ik  erachter dat een bepaalde druk die ik voelde de boosdoener is.  

Dus heel stilletjes aan is het weer leuk om te haken en breien en voel ik weer creativiteit en krijg ik weer inspiratie. 

Anderzijds kan haken en breien soms een heel eenzame bezigheid zijn en was het de aankondiging van een nieuwe ScheepjesMAL die me prikkelde en inspiratie weer deed stromen. 

Het is een bevrijdende gedachte dat haken en breien weer terug ritme en plezier in de dagen brengen. 

 

 

Over de schrijver
Ondernemer, mama, haakster, breister, yarnlover, booklover, catlover en hopeloos verliefd op de Noordzee. Op zoek naar de duurzame krenten in de pap van het leven. Guilty pleasures: sokkenwol, muziek van Dolly Parton en Finse misdaadseries
Reactie plaatsen